IUI met donorzaad

In de meeste gevallen wordt bij IUI het sperma van de partner van de vrouw ingebracht in haar baarmoeder. Maar als er in het voortraject is gebleken dat er geen of te weinig levende zaadcellen in het sperma van de partner zitten en hiermee de kans op een zwangerschap via IUI bemoeilijkt, dan wel onmogelijk maakt, kan een koppel ook kiezen om zwanger te raken met behulp van donorzaad. Voor deze paren is ICSI nog een mogelijk alternatief.

IUI met donorzaad geldt ook voor een vrouw die zwanger wil raken, maar geen mannelijke partner heeft. Ook zij kan gebruik maken van donorzaad en zich laten insemineren door een Intra Uteriene Inseminatie-behandeling. Dit wordt in medische termen KID genoemd. KID staat voor Kunstmatige Inseminatie Donorsperma.

Na de behandeling
Het proces van het inbrengen van de zaadcellen via de katheter, is pijnloos, maar blijft ongemakkelijk. De vrouw mag tien minuten na de Intra Uteriene Inseminatie weer naar huis. Meestal wordt geadviseerd het nog een dag of twee rustig aan te doen. Daarna kunnen alle dagelijkse activiteiten weer opgepakt worden. De moeilijkste en spannendste tijd begint pas na het inbrengen van de zaadcellen. Het afwachten of er een zwangerschap ontstaat, wordt vaak ervaren als zwaar. De kinderwens is immers erg groot. Als een behandeling niet leidt tot een bevruchting en een zwangerschap betekent dit vaak een enorme teleurstelling. Gelukkig is het mogelijk om vaker dan één keer een IUI-behandeling te ondergaan, zodat er meer dan één kans is om de kinderwens in vervulling te laten gaan.